Spring naar content

Podcast serie netwerkanalyse

19 dec 2022 door Diantha Spekman

Netwerkanalyse, een fantastische methode om aspecten van een organisatie(cultuur), die soms moeilijk grijpbaar zijn, op een eenvoudige manier inzichtelijk en visueel te maken.

Of het nu gaat om het in kaart brengen van informele verhoudingen of communicatiestromen, het in kaart brengen van interne influencers, onderlinge afhankelijkheden of veelvoorkomende uitdagingen als een eilandjescultuur of silodenken. Netwerkanalyse kan de de handvatten bieden om de juiste dialoog aan te gaan binnen een organisatie of gerichte cultuurinterventies te ontwikkelen. En is daarom een veelgebruikte tool binnen Rietveld inc. trajecten.

Om meer inzicht te geven in netwerkanalyse nemen Kees Jan Rietveld, partner bij Rietveld inc. en Loes de Boer, econometrist en co-founder van DL Analytics, je een podcastserie van zes afleveringen mee in het onderwerp. Van de wetenschappelijke basis tot en met concrete toepassingen en praktijkervaringen van klanten.

In de eerste aflevering bespreken Loes de Boer en Kees Jan Rietveld hoe algoritmen een scherp beeld creëren van de onzichtbare patronen in de samenwerking binnen teams en organisaties.
En zo verrassende inzichten bieden voor manager die transformatieprocessen aansturen.

Beluister aflevering 1 hier:

Spotify: https://lnkd.in/ecQFsvGF
ApplePodcasts: https://lnkd.in/epeUJQFV
Web: https://lnkd.in/eGDR5FPk

In aflevering 2 staat organisatiecultuur centraal. Organisatiecultuur is naast kennis en kapitaal een van de krachtigste factoren voor succes. Maar hoe krijg je grip op die onzichtbare aspecten van werken die zoveel invloed hebben op de engagement van teams? In deze aflevering gaan Kees Jan en Loes in gesprek over hoe netwerkanalyse boeiende inzichten biedt op deze ogenschijnlijk ongrijpbare kracht.

Beluister aflevering 2 hier:
Spotify: https://lnkd.in/eNs8aevg
ApplePodcasts: https://lnkd.in/e5Tt8Ssi
Web: https://lnkd.in/eY8GsAij

Hybride werken is in onderdeel van ‘het nieuwe normaal.’ Toch zorgt het in veel organisaties ook voor uitdagingen. In aflevering 3 bespreken Loes en Kees Jan hoe netwerkanalyse eraan bij kan dragen dat je als organisatie een hecht team blijft en hybride werken tot een succes maakt. tot een succes?

Beluister aflevering 3 hier:
Spotify: https://lnkd.in/e-b9kVSn
ApplePodcasts: https://lnkd.in/eimkFihw
Web: https://lnkd.in/erZ5G7tm

De kracht van een team zit vaak verscholen in de diverse rollen de we spelen, als kennisspecialisten en als (in)formele leiders.
In aflevering 4 gaan Kees Jan en Loes in gesprek vertelt Rudolph Engelman, VP products en marketing bij KPN over hoe netwerk tooling de samenwerkingen binnen het IoT team van KPN positief beïnvloedt.

Beluister aflevering 4 hier:
Spotify: https://lnkd.in/eynDR-8h
ApplePodcasts: https://lnkd.in/eN3PH2Hu
Web: https://lnkd.in/e99a5uUF

Experimenteren is de Gemeente Dongen niet vreemd. Ronald Ehlen en Donald Meulensteen waren snel overtuigd van de kracht van netwerkanalyse om het team van 225 collega-ambtenaren te ondersteunen met scherpe inzichten in de hybride werkvoorkeuren en organisatie informatie structuren. En zo hun zelfsturende teams meer inzicht over elkaar te bieden.

Beluister aflevering 5 hier:
Spotify: https://lnkd.in/edFqZX4s
ApplePodcasts: https://lnkd.in/ehH3UkhC
Web: https://lnkd.in/esCMEtvv

Vesteda zet netwerkanalyse in om een optimale mix te vinden tussen de voorkeuren van het individu en dat van het team ten aanzien van hybride werken.

In aflevering vertelt Renée Verhulst, HR Director Vesteda,  over de inzichten die zij heeft verkregen via netwerkanalyse en wat ze er vervolgens mee heeft gedaan

Beluister aflevering 6 hier:
Spotify: https://lnkd.in/eMKtRkM8
ApplePodcast: https://lnkd.in/eygwCG44
Web: https://lnkd.in/efqVmMAi